фото: pixabay.comГрупа от 12 лекари от болницата Масачузетс дженеръл“ в Бостън

...
фото: pixabay.comГрупа от 12 лекари от болницата Масачузетс дженеръл“ в Бостън
Коментари Харесай

На днешния ден през 1962 година: Група от 12 лекари зашиват обратно изцяло откъснатата ръка

фото: pixabay.com

Група от 12 лекари от болничното заведение „ Масачузетс дженеръл “ в Бостън зашиват назад сполучливо напълно откъснатата ръка на едно малко момче. Това е първата сполучлива интервенция от този вид.

Луничавият Еверет „ Червения “ Ноулс се е опитвал да скочи върху товарен трен в Съмървил, Масачузетс, само че е отритнат към каменна стена, която откъсва дясната му ръка от рамото надолу. Еверет хваща дясната си ръка с лявата и стартира да търси помощ. Линейка откарва 12-годишното момче до Бостън, където го поема екипа на незабавното поделение.

До този миг хирурзите са успявали сполучливо да зашият отчасти откъснати крака. Никога до момента обаче не се е появявал идеалният претендент за цялостна реимплантация. 

30-годишният основен хирург на „ Масачузетс дженеръл “ доктор Роналд Малт слага ръката на Ноулс в лед и събира нужния му екип от специалисти. Всички техники, до които прибягват този ден, са били прилагани  преди, само че в никакъв случай в тази композиция.

Само за няколко часа хирурзите свързват още веднъж кръвоносните съдове кожата и мускулите и прикачат костите една за друга. За тяхна голяма наслада ръката на Ноулс порозовява и пулсът в китката му се връща.

През септември лекарите свързват четири съществени нервни окончания. Няколко седмици по-късно Ноулс стартира да се оплаква от мощна болежка в реката, която – най-малко при тези необикновени условия – е бил добър симптом.

Година по-късно пръстите на момчето стават чувствителни на топлота, мраз и допиране. Може да ги движи и даже да извива китката си. Дори играе на първа база, само че единствено с лявата си ръка. Още една година по-късно към този момент играе тенис и бейзбол. След 4-годишно възобновяване Ноулс стартира да употребява ръката си безусловно обикновено. Става водач на 6-колесен камион и подвига безпроблемно половини от заклани животни.

До 1966 година хирурзите правят една дузина сходни интервенции. В половината от случаите се провалят. Това довежда до обява в Journal of the American Medical Association, съгласно която една реимплантация може да е сполучлива, единствено в случай че пациентът няма 30 години и е без други съществени пострадвания. Разбира се, откъснатият крак би трябвало да е в положително положение, а болничното заведение, където ще се прави интервенцията – да разполага с най-хубавото съоръжение. За всички останали обстановки JAMA предлага потреблението на неестествен крак.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР